en udstilling af
besøg Miljøpunkt Indre By-Christianshavns hjemmeside
retur til forside
retur til forsiden
Tirsdagsarrangementer
I tilknytning til udstillingen Hungry Planet lavede en række kunstnere, forskere og madentusiaster oplæg til nogle af de temaer, der knytter sig til vores mad.

Alle arrangementer fandt sted i Rundetaarn på tirsdage kl. 19.15. Samtidig var der mulighed for at se udstillingen - med adgang fra kl. 18.45.

Download samlet program for Tirsdagsrækken (pdf).

I forlængelse af de første 6 tirsdagsarrangementer blev der arrangeret yderligere to debatarrangementer, se nederst på denne side samt særskilte programmer:

Klimaaftrykket fra fødevarer - gør det mindre! (pdf).

Vision for et grønnere København (pdf).


Vild Verden - Fremtidens Føde

1. februar kl. 19.15 (dansk)

Tor Nørretranders, forfatter og videnskabsjournalist

"Det er for ensidigt og kedeligt, at vi får 60% af vores kalorier dækket af korn, ris, kartofler og majs. Lad os peppe det op med vilde urter og vildt kød," mener Tor Nørretranders.
I sin nye bog dykker han ned både i det globale perspektiv: at brødføde det stigende antal borgere på kloden, og i det nære perspektiv: den enkeltes ernæring og sundhed.

Se blog-indlægget: Tor Nørretranders: Vild Verden - Fremtidens Føde.


Vild Mad - Vildt Godt

8. februar kl. 19.15 (dansk)

Søren Espersen, grundlægger af Kulturlandskab.dk

"Hvis vi bruger flere vilde planter, kød og mælk fra naturarealer, vil både vi og naturen få det bedre. Også CO2-belastningen fra produktion af kød på natur­arealer er mindre." Søren Espersens udgangspunkt er, at den danske natur bugner af sund og velsmagende vild mad, som er lige til at plukke.

Se blog-indlægget: Søren Espersen: Vild mad - vildt godt.

Se litteraturliste om vild mad indsamlet 08.02.


What We Eat - A Worldwide Photographic Journey

15. februar kl. 19.15 (engelsk)

Peter Menzel & Faith D'Aluisio, forfattere til bøgerne 'Hungry Planet' og 'What I Eat'

Peter Menzels fotos danner baggrund for udstillingens tema og sætter levende ansigter på statistik, tendenser og kulturelle forskelle omkring vores madforbrug. Kalorier og kultur, overernæring og underernæring sættes ind i en ramme, hvor vi kan sammenligne vores egne madvaner med andre kulturers rundt om i verden.

Se blog-indlægget: Peter Menzel & Faith D’Aluisio: What We Eat.

Se blog-indlægget: What we Eat - A Worldwide Photographic Journey.


Haiku-digte til en Sulten Planet

22. februar kl. 19.15 (dansk)

Bo Lille, digter og 'ordsnedker', og den franske basklarinettist Saxi

Med sine små korte fortættede tekster i den japanske haiku-tradition åbner Bo Lille nye underfundige forståelsesrum. De åbner sanserne for det usete og uopdagede.

Bo Lille har udgivet en lang række digtsamlinger, herunder samlingen: Haiku på dansk - med skævt smil og skæve øjne og Haiku - knytæg med afkroge.

Sing Tehus vil denne aften servere en kop japansk grøn te.

Se blog-indlægget: Bo Lille og Saxi: Haiku-digte til en Sulten Planet.

Haiku-arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.


Hungry City

1. marts kl. 19.15 (engelsk)

Carolyn Steel, arkitekt, lektor og forfatter

Hvordan bygger vi byer, der tager hensyn til, at vi skal brødføde de mange indbyggere? I Vesten har vi en tendens til at regne mad for en selvfølge.

Med en stigende bybefolkning må vi gentænke, ikke blot hvordan vi skaffer føde til de voksende byer, men hele by-land relationen. Vi har brug for et 'Sitopia', hvor vi igen inddrager vores fødevareproduktion i vores boformer.

Se blog-indlægget: Carolyn Steel: Hungry City - storbyens fornemmelse for mad.


Sære Fortællinger til en Sulten Planet

8. marts kl. 19.15 (dansk)

Hans Laurens, arkitekt, forfatter og historiefortæller

"Den gode historie skaber et 'vi', man kan dvæle ved og være i," siger Hans Laurens, som er fortællekunstens Grand Old Man.

Med sine fortællinger skaber Hans Laurens et rum til langsomheden, eftertanken og opmærksomheden - i et fortælleunivers, hvor humor og alvor går hånd i hånd.

Se blog-indlægget: Hans Laurens: Sære fortællinger til en sulten planet.


Klimaaftrykket fra fødevarer - gør det mindre!


15. marts kl. 19.15 (dansk)

Miljøpunkt Indre By-Christianshavn har inviteret en række foreninger og organisationer til at fortælle om, hvordan de arbejder for at mindske borgernes klimafodaftryk fra fødevarer - Niras, Københavns Madhus, Københavns Fødevarefællesskab, Skraldere, Stop Spild af Mad og Fødevarebanken.

Se egen programside for 15. marts / se program i pdf-format.

Se blog-indlægget: Klimafodaftrykket fra fødevarer - gør det mindre! (med links til de bidragende organisationer).

Se blog-indlægget: Hungry Planet og madspild.


Visioner for et grønnere København - med spiselige oaser
og maden i centrum

22. marts kl. 19.15 (dansk)

Københavns Kommunes grønne visioner sigter på mangfoldighed og livskvalitet. De tanker går godt i spænd med Miljøpunkt Indre By-Christianshavns ønske om et København med mange grønne oaser og storbyhaver, hvor byens borgere kan mødes omkring det at dyrke spiseligt frugt og grønt.

Tankerne er inspireret af den engelske byplanlægger og arkitekt Carolyn Steel, som med sit oplæg Hungry City i Rundetaarn 1. marts pegede på behovet for, at storbyernes borgere og særligt byens børn får adgang til storbyhaver, hvor de kan få viden om deres mad og om naturens sammenhænge.

Se egen programside for 22. marts / se program i pdf-format.

Se blog-indlægget: Visioner for et grønnere København – med spiselige oaser og maden i centrum.

Se blog-indlægget: Vi har brug for storbyhaver og spiselige oaser.


Download samlet program for Tirsdagsrækken (pdf).


retur til forsiden
...... retur til forsiden.
Familien Aboubakar, Breidjing-lejren, Darfur - klik for større billede - foto: Peter Menzel
Udstillingen handler om ...
Artikeloversigt & presserum
Tirsdagsarrangementer
Skoletjeneste
Udstillingens temaplancher
Linksamling / Klima-ABC
Beregn dit madforbrug
Menzel familieportrætter (popup)

28.03.2011